anticonceptie

Ik zat lang na te denken of ik hier een blogpost over zou gaan schrijven, omdat dit toch een persoonlijk artikel kan zijn. Ik zelf heb hier eigenlijk niet veel mee te maken, maar misschien dat ik in de toekomst wel iets wil, want je kan beter een SOA en een zwangerschap voorkomen. Er zijn aardig veel verschillende anticonceptie middeltjes en ik ga er een paar met jullie behandelen.

hoe-lang-is-het-langste-condoom-1997

Als eerste de makkelijkste de condoom. Het helpt tegen zowel SOA’s als tegen zwangerschappen. Tuurlijk kan het ook verkeerd gaan, maar het is wel het simpelste en gewoon te koop bij het Kruidvat. Jongens kunnen wel snel gaan zeuren dat ze het niet lekker vinden of amper wat voelen tijdens de seks, maar volgens mij is dat bullshit. Het nadeel is dat je dit steeds opnieuw moet kopen en zo ben je wel duur uit.

AMSTERDAM-ANTICONCEPTIE-PIL

Als tweede heb je de pil en ik weet dat veel meiden aan de pil zijn. Ik denk zelf dat dit ook een makkelijke manier is en het wordt vergoed tot je 21ste. Het is niet helemaal veilig, want je kan nog steeds SOA’s oplopen, maar de kans op zwangerschap is heel klein. Het is wel iets dat ik snel zou vergeten en ik zie mezelf ook niet aan de pil. Ook heb je kans dat je seksuele lust wordt verminderd en dat je er iets dikker van wordt.

huidige_iuds

Je hebt daarnaast ook nog een spiraaltje en dat wordt door de dokter in je baarmoeder geplaatst, als je ongesteld bent. Het geeft hormonen af en het zorgt ervoor dat je niet zwanger kan worden. Een voordeel is dat het vijf jaar mag blijven zitten en daarna wordt hij er weer uitgehaald door de dokter. Je kan dus gewoon veilig vrijen, maar de kans op SOA’s is er nog steeds. Wat een nadeel is, is dat het plaatsen erg pijnlijk kan zijn. Een voordeel is dat je minder of minder heftig ongesteld wordt.

Nuvaring_JPG_klein

Wat ook populairder wordt is een anticonceptiering. Deze ring kan je bij jezelf inbrengen en het lijkt op een tampon. Na 21 dagen mag je hem er weer uithalen en dan word je ongesteld. In de week dat je hem eruit hebt gehaald, ben je nog steeds beschermt tegen zwangerschap. Als je stopweek is geweest, breng je gewoon weer een nieuwe in. Het beschermt niet tegen SOA’s, maar het is wel handig, want je hoeft niet iedere dag ergens aan te denken.

media_xl_606299

Welke mij het meeste aanspreekt is het anticonceptiestaafje. Deze wordt door de dokter in je bovenarm geplaats in de arm waar je niet mee schrijft. Hij blijft drie jaar zitten en daarna moet hij er weer uitgehaald worden door de dokter. Je hoeft dus drie jaar lang nergens aan te denken. De kans dat je niet meer ongesteld wordt, is groot. Dat is voor ons natuurlijk ook een pluspunt. Net als alle andere, op de condoom na, beschermt dit niet tegen SOA’s.

090929SAYANA074-MET_707a

Iets dat ik persoonlijk nooit zou kiezen, is de prikpil. Je gaat dan om de drie maanden naar de dokter en die geeft je dan een prik in je arm. Je wordt hierdoor minder ongesteld en het beschermt je volledig op zwangerschap. Na drie jaar stopt je menstruatie bijna altijd helemaal. Wat wel een nadeel is, is dat, als je stopt met de prikken, je een jaar lang niet zwanger kan raken. Ook deze beschermt niet tegen SOA’s.

methoden_evra

Als laatst heb je de anticonceptiepleister. Het is vrij simpel en je kan hem ergens plakken waar je het maar wil. Je plakt hem één keer per week op en dat dan drie weken achterelkaar. De week daarna plak je geen pleister meer en dan word je ongesteld. Ik vraag me af of dat wel goed blijft zitten tijdens het douchen etc. Het beschermt je tegen zwangerschappen, maar niet tegen SOA’s.

Ik vond het leerzaam om deze dingen op te zoeken en ik denk dat ik persoonlijk aan het anticonceptiestaafje wil gaan. Je hoeft dan drie jaar lang nergens aan te denken en je hoeft ook niet open en bloot op de tafel te gaan liggen. Welke anticonceptie gebruiken jullie?

8 Reacties op Anticonceptie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


acht + = negen

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter
Follow on Bloglovin