zomer

Voor velen vast een herkenbaar moment; je kijkt de foto’s van de vakantie terug en ja hoor, daar sta je… nep lach, onderkin en net iets minder slank dan je zelf had gedacht. Het zijn foto’s die je eigenlijk liever niet in je fotoboek wilt hebben. Maar wat nu als ze net dat ene speciale moment hebben vastgelegd? Het liefst zou je de foto’s opnieuw willen nemen, maar daarvoor is het te laat. Om deze situaties in de toekomst te voorkomen, heeft fotoboekenspecialist Albelli een aantal tips op een rijtje gezet. Zo maak je juweeltjes van foto’s die een plekje in je fotoboek waard zijn.

Adviseren kun je leren
Geef aanwijzingen aan de cameraman en stel je camera in, afgestemd op de situatie waarin je je bevindt, zoals ‘landschap’, ‘portret’ of ‘sport’. Ben je daar niet zo in thuis? Kies dan de stand ‘automatisch’ en laat je camera het werk doen. Zorg verder dat je niet het dichtst bij de camera staat. Misschien is het je al vaker opgevallen dat diegene die vooraan op de foto staat er altijd net iets voller uitziet dan de rest. Als je dat wilt vermijden, kies dan een positie verder van de lens.

Lach! 
Laat je natuurlijke schoonheid met je lach naar voren komen. De foto’s met een oprechte lach zijn het leukst om naar te kijken. Denk aan iets grappigs voordat je op de foto gaat. Tuit je lippen dus niet, want iedereen ziet dat dit niet echt is, hoe goed je ook je best doet. Ga er vanuit dat die gorgeous lips van nature al mooi zijn en lach met je mond en je ogen.

Slank voor de camera
Mensen zeggen dat de camera dikker maakt en er zo’n vijf kilo bovenop komt. Celebrities hebben dit al jaren in de smiezen en dé truc is om je bovenlichaam iets te draaien en je voet naar voren te zetten, à la Angelina Jolie. Deze ‘schuine’ pose maakt veel slanker en geeft je een excuus om dat stukje taart bij de koffie toch te nemen.

Laat je van je mooiste kant zien
Ga voor de spiegel staan en vind uit wat je mooiste kant is en draai deze naar de camera. Zodra er een fotomoment is, ben je goed voorbereid en weet jij je te presenteren. Het is sowieso vaak mooier om je gezicht van de zijkant te laten fotograferen dan recht van voren. Wees niet bang om die jukbeenderen te laten zien!

Modemisser
(Te) diepe decolletés, ultra korte broekjes, strakke shirtjes die je ‘love handles’ accentueren, kleuren die je huid flets maken: denk na over je kledingkeuze. Dat is sowieso natuurlijk altijd een must, maar zeker als je weet dat er die dag een fotomomentje gaat zijn. Zo voorkom je dat je later terugkijkt naar foto’s die je het schaamrood op de kaken brengen.

Good hair day
Zoals de bekende uitdrukking al zegt: als je haar maar goed zit. Helaas moet iedere vrouw dealen met het zogenoemde Walt Disney-complex, waar de prinsessen allemaal een mooie, volle bos lang haar hebben. Dus haal die handen door de lokken en zorg dat er een beetje volume in zit voordat je op de foto gaat. Met een beetje spray en lak kom je al een heel eind.

Zoals de modellen
Waarom hebben die modellen nooit last van een dubbele kin? Heel simpel: er is een heel handig trucje om die vervelende onderkin als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Door rechtop te zitten of te staan, schouders naar beneden te brengen en je hoofd een beetje op te tillen, komt je gezicht beter uit en worden alleen je positieve kenmerken benadrukt.

Van top tot teen
Word je van top tot teen gefotografeerd, dan is het altijd lastig waar je je handen moet houden. En je altijd maar aan je buurvrouw vasthouden is op een gegeven moment ook geen optie meer. Houd daarom je hand in je zij, daardoor wordt tevens je taille geaccentueerd. Als je een tas vast hebt, kun je één hand om het hengsel van je tas doen. Zo zie je er met een aantal kleine aanpassingen fabulous en zelfverzekerd uit.

Natural look
Bedenk dat kleuren veel intenser zijn op foto’s, dus laat die extra make-up, waarvan je denkt dat je het nodig hebt, achterwege. Natuurlijke kleuren, ook in je kleding, zien er op de foto veel beter en rustiger uit. Dus ga voor je ‘natural self’.

Zorg voor de juiste belichting
Fotografen weten heel goed hoe belangrijk belichting is. Maar ook als amateur kun je belichting gemakkelijk in je voordeel laten werken. Weinig vrouwen zullen bijvoorbeeld vrijwillig op de foto gaan als er TL-verlichting aanwezig is. Als je overdag buiten staat, laat je dan niet in het directe zonlicht fotograferen, maar zorg voor een plek in de schaduw of de luwte van een (palm)boom. Hoe beter het licht, hoe minder flits je nodig hebt en hoe zachter je op de foto staat.

Blijf jezelf
Het is belangrijk jezelf te blijven als je op de foto gaat. Kies niet voor overdreven poses of grimassen die niet bij jou passen. Hierdoor word je vaak onherkenbaar voor vrienden en forceer je een pose die totaal niet bij je past. Probeer comfortabel en relaxed te zijn en ga mee in het moment. Dit is niet altijd makkelijk, maar je kunt het oefenen.

Ben je nog benieuwd naar meer fototips? Hoe kun je bijvoorbeeld een dier het beste op de foto zetten of hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen in een groepsfoto er op zijn voordeligst op staat? Kijk dan hier. Wat is jouw ultieme fotomoment? 

7 Reacties op 10 tips voor flatteuze zomerfoto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


negen + = twaalf

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Twitter
Follow on Bloglovin